Gå till innehållet

Mobiler med bra kamera

Med den här guiden vill vi lära dig hur du hittar en bra kameramobil. Vi vill att du ska kunna dokumentera barnens första steg eller ta de där oförglömliga semesterbilderna av den magiska solnedgången utan att göra några kompromisser.

Publicerad 2023-12-11 (Uppdaterad 2023-12-19)

En kvinna håller en mobil i handen och fotar en solnedgång.

När du står inför valet av att köpa en ny mobil med en bra kamera finns det ett antal faktorer som är värdefulla att ha kunskap om – allt från megapixlar till zoom och bländare. Häng med!

Megapixlar och kameraupplösning

Megapixlar är ett mått på antalet miljoner bildpunkter som kameran använder för att skapa en bild. Ju fler megapixlar, desto fler detaljer och skarpare bild. För de flesta är 8 megapixlar tillräckligt för att ta fina detaljerade bilder som du kan skriva ut i olika storlekar och format eller dela i sociala medier. Många av dagens mobiler har fler megapixlar än så, så det är sällan ett problem.

Tänk på att fler megapixlar också innebär större filstorlek på bilderna, vilket kan påverka lagringsutrymmet på din mobil och den tid det tar att dela bilder online.

Men det är inte bara antalet megapixlar som påverkar bildkvaliteten på kameran. Det finns andra faktorer som är lika viktiga, om inte viktigare, för att bedöma kvaliteten på kameran och som du kan läsa om nedan.

Hur du tar reda på antalet megapixlar i specifikationerna:

Anges direkt som megapixlar eller med förkortningen MP för de olika kameror på både fram- och baksidan av mobilen.

Bildsensorn

Sensorn i kameran har till uppgift att fånga upp ljuset och att omvandla det till en digital bild. Storleken på sensorn avgör hur mycket ljus den kan samla in. En större bildsensor minskar brus och framhäver detaljer bättre, även i utmanande ljusförhållanden.

Hur du tar reda på sensorns storlek i specifikationerna:

Storleken anges vanligtvis i tum eller millimeter, och ju större värdet är, desto större är sensorn.

Optisk bildstabilisering (OIS)

Bildstabilisering hjälper till att minska oskärpa som kan uppstå vid skakningar eller rörelser när du tar bilder eller filmar. Det är särskilt viktigt i svagare ljusförhållanden och vid användning av zoom. Många av dagens moderna kameramobiler har optisk bildstabilisering som standard.

Hur du tar reda på om det finns någon bildstabilisering:

Leta efter ord som bildstabilisering, OIS eller Optical Image Stabilization i specifikationerna. Mobiltillverkarna även använda helt egna begrepp.

Bländaröppning och ljuskänslighet

Bländaren är en justerbar öppning i kamerans objektiv som reglerar mängden ljus som når sensorn, som vi nämnde tidigare. En större bländare släpper in mer ljus, vilket är fördelaktigt när du tar bilder i mörka förhållanden.

Hur du tar reda på bländarens storlek i specifikationerna:

Bländarstorleken anges med ett bländartal som består av ett f-nummer, till exempel f/2,2. Ju lägre f-nummer, desto större är öppningen och desto mer ljus når sensorn. Det kan verka förvirrande att ett lägre f-nummer ger en större öppning, men det är faktiskt så det fungerar.

Optisk eller digital zoom

Zoom är en viktig funktion för att komma närmare motivet utan att fysiskt behöva flytta dig närmare det. Det vanligtvis två typer av zoom – en digital och optisk zoom.

Den digitala zoomen innebär att kameran själv förstorar och beskär bilden via sin mjukvara i mobilen vilket leder till att bildkvaliteten försämras desto mer du zoomar.

Optisk zoom innebär att mobilen växlar mellan olika kameror som matchar den brännvidd som krävs för att uppnå den zoom som önskas, på samma sätt som ett förstoringsglas, utan att bildkvaliteten försämras. Den optiska zoomen är därför att föredra för att bibehålla bildkvaliteten när du zoomar.

Hur du tar reda på mer om zoomen i specifikationerna:

Leta efter termer som optisk eller digital zoom. Om en siffra anges som exempelvis 3x zoom, syftar det vanligtvis på den optiska zoomen. Siffran anger hur många gånger kameran kan förstora den ursprungliga storleken.

Mjukvara och kamerafunktioner

Mobiltillverkarna utvecklar egna mjukvaror och kamerappar som bearbetar bilderna i realtid, vilket påverkar skärpa, kontrast och färgåtergivning.

Det finns också speciella funktioner som HDR (High Dynamic Range) som förbättrar detaljer och kontraster i bilder, samt ibland andra unika funktioner som tillverkarna utformat för att du som användare ska kunna påverka bilderna och slutresultatet på olika sätt.

Hur du kan utforska mobilens mjukvara och kamerafunktioner:

Det här kan vara ett svårt område att få grepp om så vi rekommenderar dig att ta del av recensioner och tester där mobilens mjukvara och funktioner presenteras för att få en bättre förståelse av hur kameran fungerar ur ett användarperspektiv.

Exempelbilder ger en realistisk uppfattning av bildkvalitén

Det är lätt att fastna i antalet megapixlar och de olika faktorerna som påverkar bildkvaliteten utan att få en djupare förståelse för vad det innebär i praktiken.

Därför rekommenderar vi att du också tittar på exempelbilder som är tagna med olika kameramobiler för att få en bättre och mer realistisk uppfattning av bildkvaliteten. GSMArena är ett exempel på en webbplats där du enkelt kan jämföra bilder från olika kameramobiler.

Sammanfattning

  • Det finns flera faktorer att överväga och ha kunskap om när du letar efter en bra kameramobil
  • Megapixlar är ett mått på antal miljoner bildpunkter och påverkar detaljnivå och skärpa
  • Bildsensorn fångar upp ljus och en större sensor minskar brus
  • Optisk bildstabilisering minimerar oskärpa vid skakningar eller rörelse
  • Bländaren reglerar mängden ljus och en större bländare är bra i mörka förhållanden
  • Det finns både optisk och digital zoom, där optisk zoom är att föredra då den bibehåller bildkvaliteten
  • Mobiltillverkarnas mjukvara och kamerafunktioner påverkar bildbehandlingen och slutresultatet
  • För att få en mer realistisk uppfattning av bildkvaliteten rekommenderar vi att du tar del av exempelbilder från olika kameramobiler på webbplatser som GSMArena

Jämför mobiler

Google

Pixel 8 Pro

Apple

iPhone 15 Pro Max

Köp nuKöp nu
Mått162,6 x 76,54 x 8,8 mm159,9 x 76,7 x 8,25 mm
Vikt213 g221 g
Batteri5050 mAh
Trådlös laddningJaJa
Omvänd trådlös laddningJaNej
SkärmtyppOLED, Gorilla Glass 8Super Retina XDR-skärm
Skärmstorlek6,7 tum6,7 tum
OperatörslåstNejNej
Främre kamera11 MP12 MP
Bakre kamera50 + 48 + 48 MP48 + 12 + 12 MP
OperativsystemAndroidIOS
SIM-kort1) 4FF, 2) 4FF or eSIM1) nano eller e-SIM, 2) e-SIM
Lagringsutrymme128GB, 256GB256GB, 512GB, 1TB
Plats för minneskortNej
BluetoothBluetooth 5.3Bluetooth 5.3
Nätverkstyp3G, 4G, 5G3G, 4G, 5G
VattentåligIP68IP68
HörlursuttagNejNej
WiFi-SamtalJaJa
ProcessorGoogle Tensor G3A17 Pro-chip
RAM12.0GB8.0GB
Skärmupplösning 2796x1290
NFC Ja