”Vi har alla ett ansvar när det kommer till hållbarhet”
5 min lästid
Att arbeta med hållbarhet i en föränderlig värld är utmanande. Höjda energipriser, klimatförändringar, krig och inflation. Emma Sperrle jobbar som sustainability manager på Tre, och det är hennes jobb att driva frågorna om hållbarhet framåt. Hur gör hon?
Publicerad 2022-11-17 (Uppdaterad 2022-12-21)
– Det går inte att ducka, vi har alla ett ansvar när det kommer till hållbarhet, inte minst vi som företag, konstaterar Emma Sperrle. Tre grundar sitt hållbarhetsarbete på tre fokusområden som kan sammanfattas: samhällsnytta och innovation, miljö och klimat samt en schysst och inkluderande arbetsplats.
– Förutom det självklara i att ta ansvar, är det oundvikligt att inte ta de här frågorna på allvar om vi vill fortsätta vara relevanta för våra kunder och marknaden i stort. Det första området innebär att Tre vill, genom digitalisering och innovation, verka för ett mer hållbart samhälle.
Socialt ansvar
– Det är viktigt att vi tar vårt sociala ansvar. Vi ska vara där när det händer något. Till exempel har vi inrättat avgiftsfria samtal och sms i krisdrabbade områden. Nu senast i Iran, men vi har också gjort det i Afghanistan och Ukraina. Under året har vi delat ut gratis SIM-kort till ukrainska flyktingar. Det har varit ett sätt för oss att hjälpa till och ta vårt samhälleliga ansvar.
Sedan 2017 ingår Tre i en telekomkoalition med andra telekomföretag och organisationen ECPAT som arbetar mot sexuell exploatering av barn.
– Tillsammans vill vi skydda barns rättigheter på nätet, och vi stödjer polisens arbete genom att bland annat blockera webbsidor.
Emmas bästa tips för sparande och hållbarhet för dig som småföretagare
-
Hållbara medarbetare – en grundförutsättning för en schysst arbetsplats. Om de anställda inte mår bra riskerar de att sluta och det kostar mer i längden än att ta hand om personalen här och nu.
-
Energisparåtgärder. Se över din energiförbrukning. Släck lamporna efter dagens slut eller använd er av rörelsesensorer. Stäng av skärmarna innan ni går hem. Kan ni sänka värmen i ett par mötesrum som inte används?
-
Utmana varandra att promenera och cykla. Kanske en stegtävling? Du får välmående medarbetare och förhoppningsvis minskade kostnader för eventuella taxiresor mellan möten. Det i sin tur minskar klimatavtrycket – win-win helt enkelt.
-
Satsa på cirkulärt. Köp begagnat i första hand i stället för att köpa nytt.
-
När du bjuder på lunch – välj vegetariskt . Det är oftast billigare och bättre för miljön.
-
Skippa julklappen och sommarpresenten och gör något bra för samhället eller miljön på arbetstid i stället. Ett förslag är att de anställda får välja en dag under året som de ägnar åt att göra annan typ av nytta – kanske plocka skräp eller hjälpa till i ett soppkök?
-
Skaffa abonnemang hos oss på Tre – om du lämnar in din gamla hårdvara får du även rabatt på ditt abonnemang.
Återvinn din gamla jobbmobil
När det gäller det andra fokusområdet, miljö och klimat, arbetar Tre för att minska sin klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar konsumtion.
– Vi jobbar löpande med att hitta tillvägagångssätt för att minska företagets, och hela vår leverantörskedjas, utsläpp. Inte riktigt än – men snart – driver vi hela verksamheten med hundra procent förnybar el, säger Emma Sperrle, och tillägger att Tre jobbar för att ställa om till ett mer cirkulärt samhälle. Hos Tre går det till exempel att återvinna sin gamla och man kan även köpa begagnade mobiler. Något som värnar miljön och samtidigt ger mer pengar kvar i plånboken.
– Det är viktigt för oss att alla köp hos Tre känns trygga och att en begagnad vara har samma garantier som en ny. Men visst finns det flera utmaningar kvar för Tre att ta sig an. Till exempel förbrukas mycket energi för att drifta mobilnätet och man behöver hitta fler sätt för energieffektivisering.
Förnybar energi
– Det är inte bara viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv utan också för att minska vår energiförbrukning utifrån hållbarhet, eftersom mobilnätet står för merparten av vår energianvändning. Ett sätt att komma till rätta med problemet är att vi köper ursprungsmärkt el från förnybara källor, vilket vi var tidiga med att göra, säger Emma.
Hållbara val på jobbet
Att engagera de anställda är en viktig pusselbit i hållbarhetsarbetet och under förra året startades ett hållbarhetsforum på Tre, där 20 anställda från olika avdelningar på Tre medverkar.
– Det är oerhört värdefullt att få input från varandra, och det är otroligt bra idéer som våra anställda sitter på ute i organisationen. Tillsammans driver vi arbetet framåt, och funderar samtidigt på hur vi kan göra smarta och hållbara val även inom företaget.
För att minska på slit- och slängandet och fokusera på det egna klimatavtrycket har Tre tagit hjälp av &Repeat-systemet på kontoret. Att köpa med sig kaffe och lunch innebär en miljöbelastning, inte minst när det gäller avfallet.
– Med &Repeat kan vi göra smarta och hållbara val på jobbet – till exempel återvinns take away-lådan. Genom att scanna koden på lådan sparar du credits, som kan lösas in i Tres kafeteria mot exempelvis en kaffe.
Fler kvinnor i branschen
Hållbarhet handlar inte bara om miljömässig hållbarhet utan även social hållbarhet, som är minst lika viktig. Tre Företag jobbar för att ha en kultur som präglas av mångfald och inkludering.
– Kort sagt: våra medarbetare är det viktigaste vi har. Vi följer hela tiden upp att våra anställda trivs och vi arbetar löpande med att samla in feedback från dem. Varje månad svarar alla medarbetare på en enkät kring bland annat trivsel, arbetsbelastning och utveckling, säger Emma Sperrle och tillägger att på Tre är det högt i tak, härlig stämning och inga hierarkier.
Ett led i mångfaldsarbetet är också att öka andelen kvinnor inom telekom och Tre, något man jobbar hårt för. Jämställda löner har man redan uppnått.
– Eftersom branschen är mansdominerad är det här ett viktigt steg. Vi har som mål att ha lika många kvinnor som män anställda.
Nyligen gjorde Tre en TikTok-satsning för att locka ännu fler kvinnliga säljare, ett område med stor obalans mellan könen och där Tre vill göra skillnad.
Under hösten hade Tre även ett samarbete med ett community för kvinnor inom tech, Tjejer Kodar, där man bjöd in gäster och berättade hur det är att jobba på Tre.
– Vi vill att stämningen på kontoret ska spegla våra kunder och vice versa, säger Emma Sperrle.