Så tar de kontroll över temperaturen
Att hålla rätt temperatur kan tyckas enkelt. Men om det gäller laboratorier eller restaurangkök är det något helt annat. Fel och brister kan få förödande konsekvenser. Men med hjälp av den senaste IoT-tekniken har ICU Scandinavia tagit full kontroll över 40 000 mätpunkter åt 1 000 kunder över hela världen.
Publicerad 2021-05-06 (Uppdaterad 2021-09-15)
I laboratorier är det en utmaning att övervaka temperaturer på ett kontinuerligt och pålitligt sätt. Om ett fel uppstår måste man reagera snabbt. Annars kan det bli mycket kostsam och värdefulla prover kan snabbt kan gå förlorade.
– Därför är det så viktigt att ha kontroll över kyl- eller frysskåp där till exempel vaccin, blod, bakterier och andra organismer förvaras och att kunna spåra eventuella avvikelser i temperaturen. Kontrollerna är inte bara avgörande för kvaliteten, utan laboratorierna har även regulatoriska krav att följa. Det är inte minst viktigt i dag, när vi hanterar stora mängder vaccin mot covid-19, säger Thomas Jonsson, vd på ICU Scandinavia. Företaget är ledande i Norden inom automatiska system för kvalitetssäkring av bland annat temperaturmätning i laboratorier och kök.
– Också i restaurang- eller skolkök är kvalitet och säkerhet A och O – även om verksamheten inte är lika komplext som i ett laboratorium. Rätt temperatur vid hantering av livsmedel är ett viktigt ansvar om gäster inte ska riskera att bli sjuka.
Avgörande med IoT-lösning
För att säkra övervakningen har ICU Scandinavia tagit stöd av den senaste IoT-tekniken och molntjänster, där data skickas från sensorer i kylskåpen via mobilnätet upp i molnet. Det gör att mätvärdena finns tillgängliga för alla samtidigt, vilket är betydligt smartare och enklare jämfört med om de skickas till en server.
– Om ett laboratorium behöver hjälp kan vi logga in och lösa problemen åt dem på bara någon minut. Det är säkrare, enklare och billigare för alla, säger Per Hammargren, chef för försäljning och marknadsföring på ICU Scandinavia.
För att säkra den trådlösa uppkopplingen har ICU Scandinavia IoT-abonnemang från Tre Företag.
– Jag skulle säga att IoT-tjänsten är helt avgörande för att vår kvalitetssäkring och loggning av mätdata fungerar. Vi har en kontroll och service som annars inte vore möjlig. Tjänsten har även gjort att vi kunnat expandera snabbare internationellt. Vi kan erbjuda samma lösning i hela Europa och den fungerar likadant i Sundbyberg som i München eller Madrid.
Ytterligare möjligheter med 5G
ICU Scandinavia har också mobilabonnemang och växel hos Tre.
– Vi är ett ovanligt uppkopplat företag med verksamhet utspridd över hela världen – vi har huvudkontor i Täby och medarbetare i Finland, Indien, Polen och Serbien. Därför har vi tidigt satsat på modern teknik och bland annat haft digitala möten sedan närmare tio år tillbaka, säger Thomas Jonsson.
I takt med att 5G-nätet byggs ut utvecklar också ICU Scandinavia både sig och sina produkter ytterligare. Redan till sommaren lanserar företaget en lösning som är 5G-kompatibel och ger ännu bättre tillgänglighet.
Med hjälp av en IoT-lösning
Så hjälper de matbutiker att minska matsvinnet
Grundarna av foodtech-bolaget Whywaste har utvecklat en smart lösning med hjälp av IoT-teknik som inte bara gör att matbutikerna kan minimera svinnet, utan att de även spar tid och pengar.